Blog

Diplom från Barncancerfonden. Ett stort tack till alla som var med och hjälpte till i detta projekt samt till de som gav sitt stöd för denna insamling.

2022-03-14

Polsk-svenskt musiksamarbete fortsätter


Under det gångna året har Nuova Arte samt Media Artes med hjälp av bland andra Polska kulturministeriet och Polska institutet kunnat arrangera konserter i Sverige med den polska ensemblen Kwartludium. Kvartetten, bestående av Dagna Sadkowska på violin, Michal Gorczynski på klarinett, Pawel Nowicki på slagverk och Piotr Nowicki på piano, bildades 2002. Gruppens fokus är att främja och stötta unga tonsättare runtom i världen och framföra nyskrivna verk.


Det polsk-svenska samarbetet startade 2020 när Nuova Artes grundare och konstnärlige ledare, tonsättaren Marsel Nichan, blev antagen till Konstnärsnämndens utlandsresidens där Kwartludium var en av de grupper som fanns att välja att åka till. Resan till Polen fick lov att skjutas upp på grund av pandemin, men kontakten med Kwartludiums ledare, Piotr Nowicki, ledde till ett gemensamt projekt som mynnade ut i en mindre Sverigeturné under november i år i Växjö och Haninge.


Marsel Nichans beställningsverk, The Order in The Chaos & The Chaos in The Order, skrevs för kvartetten utan att ha kunnat träffa dem annat än digitalt, och uruppfördes vid konserten på Nygatan 6, Musik i Syds hem i centrala Växjö, som även livestreamades. Verket är som titeln antyder ett dynamiskt stycke musik som uppehåller sig i spänningen mellan motpoler och pendlar mellan dramatik och lugn. De finstämda stråkarna och det hårda slagverket utgör i kompositionen ett ramverk inom vilket pianot och klarinetten tillför nyans och komplexitet – tillsammans skapar de en helhet som illustrerar den intrikata relationen mellan ordning och kaos.


Nu planeras det för fullt för ett fortsatt samarbete framöver. Det kommer bli fler konserter då Kwartludium återkommer till Sverige under de närmaste två åren, ett ytterligare beställningsverk är på gång och förhoppningsvis kommer den uppskjutna utlandsresidensen till slut kunna bli av.


– Vi siktar på att fortsätta med detta samarbete till år 2023 och vår förhoppning är att presentera mer nyskriven musik från Sverige och Polen, säger Marsel Nichan. Själv har jag fortfarande inte kunnat åka till Polen. Men vi hoppas och siktar på att jag kan komma i väg till år 2022.Thomas Wedérus - 2022-01-15